Heartsafekaatsheuvel

Burgerhulpverlening

Ons doel is het realiseren van een netwerk AED´s in Kaatsheuvel, dit netwerk moet zó dicht zijn dat de kans om bij een hartstilstand te overleven aanzienlijk stijgt. Inmiddels zijn we al vergevorderd met het realiseren van dit netwerk.

Maar, dit netwerk AED’s is slechts één van de drie schakels die nodig zijn om de kans op een succesvolle reanimatie te vergroten. Het ziet er goed uit als er overal AED´s hangen, maar als er geen mensen zijn om deze te bedienen dan heb je er helemaal niks aan. Zelfs als er wél mensen zijn die een AED kunnen gebruiken, is dat niet voldoende. Pas als deze mensen zich aanmelden bij een systeem voor burgerhulpverlening is de cirkel rond. Pas dán wordt de kans op overleven bij een hartstilstand aanzienlijk vergroot.tijdlijn

Hoe kunt ú helpen?

Stelt u zich eens voor dat uw buurman een hartstilstand krijgt. U zou met een diploma ‘reanimeren en bedienen AED’ mogelijk uw buurman kunnen redden. Maar, wie komt u halen als zoiets gebeurt? Mensen in zijn buurt zullen 112 bellen en er geen seconde aan denken om uw hulp in te roepen.

Direct nadat de 112-alarmcentrale heeft vastgesteld dat het om een (mogelijke) hartstilstand gaat wordt niet alleen de ambulance naar het slachtoffer gestuurd, maar gaat ook een signaal naar een aantal burgerhulpverleners die in de buurt van het slachtoffer wonen. Een deel van hen wordt direct naar het slachtoffer gestuurd, een ander deel wordt eerst langs een AED gestuurd om deze op te halen en naar het slachtoffer te brengen.

HartslagNu

HartslagNu, het alarmeringssysteem voor burgerhulpverlening bij hartstilstand

Om het slachtoffer een kans te geven moet binnen zes minuten gestart zijn met reanimeren en indien nodig een elektroshock met een AED worden toegediend. De aanrijtijd van de ambulance is vaak te lang om er binnen zes minuten te zijn. Om die reden kunt u als burgerhulpverlener het verschil maken. Aanmelden als burgerhulpverlener is eenvoudig en doet u via de website van  HartslagNu (www.hartslagnu.nl). U kunt aangeven wanneer u wel en niet beschikbaar bent en ook als u op vakantie gaat kunt u dat in het systeem zetten. Het is geheel vrijblijvend en u bent niet verplicht om op een oproep te reageren.

Bij onze inspanningen om Kaatsheuvel ‘Heartsafe’ te maken is uw hulp hard nodig. We hopen dat u zich na bovenstaande toelichting zult aanmelden als burgerhulpverlener. Het aantal oproepen is naar onze ervaring niet groot en hoe meer mensen zich aanmelden, hoe minder vaak u wordt opgeroepen. Ook als u niet in Kaatsheuvel woont is het aan te raden zich aan te melden, HartslagNu werkt in vrijwel heel Nederland.