Heartsafekaatsheuvel

Flesseninzamelingsactie voor AED’s bij supermarkten

AED-netwerk in stand houden is van levensbelang

Elke week krijgen zo’n 300 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren en de AED wordt ingezet.

Dekkend AED-netwerk

De gemeente gaf stichting Heartsafe Kaatsheuvel en EHBO-vereniging Sint Rafaël in 2018, 2019 en 2020 subsidie voor de uitbreiding van het AED-netwerk en vervanging van kasten.

Door de inzet van Stichting Heartsafe Kaatsheuvel, EHBO-vereniging Sint Rafaël, de subsidie van de gemeente en de ondersteuning van inwoners en ondernemers beschikt onze gemeente nu als een van de eerste gemeenten over een dekkend AED-netwerk. Dit betekent dat in bijna de hele gemeente binnen iedere 300 meter een AED hangt.

Flesseninzamelingsactie

We zijn er echter nog niet. Een aantal AED’s en nog een aantal kasten zijn aan vervanging toe. Om het benodigde geld bij elkaar te krijgen zijn stichting Heartsafe Kaatsheuvel en EHBO-vereniging Sint Rafaël met de Albert Heijn en Jumbo in Kaatsheuvel en de Coop in Loon op Zand een flesseninzamelingsactie gestart. De gemeente vult de opbrengst aan zodat iedere wijk tenminste één AED houdt.

Helpt u ook met ons mee aan een veilige gemeente, waar ieder mensenleven telt?

Burgerhulpverlener

Als burgerhulpverlener sta je aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem van HartslagNu.

Bij een hartstilstand in je buurt krijg je via je mobiel een oproep om naar het slachtoffer te gaan. Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuut sneller ter plaatse dan de ambulance. Juist in die cruciale eerste minuten kunnen zij een leven redden. Voor een goed werkend oproepsysteem zijn er dus veel burgerhulpverleners nodig.

Wilt u burgerhulpverlener worden of meer informatie? Ga naar de pagina Wat doet een burgerhulpverlener op Hartstichting.

Cursus volgen?

Je kunt burgerhulpverlener worden als je 18 jaar of ouder bent en in de afgelopen twee jaar een reanimatiecursus of -training hebt gevolgd. Kijk voor het aanbod van EHBO-vereniging Sint Rafaël Loon op Zand op ehbo-loonopzand.nl en van EHBO-vereniging Damiaan Kaatsheuvel op www.ehbokaatsheuvel.nl

Op het moment dat de coronaregels het toelaten starten de cursussen weer. De kosten voor de opleiding tot burgerhulpverlener worden niet vergoed door de gemeente Loon op Zand. Wel heeft een aantal zorgverzekeraars dit opgenomen in hun aanvullende pakket.

Meer informatie?

Wilt u een burgerinitiatief starten, heeft u vragen of wilt u weten waar de AED’s in uw buurt hangen?

, , ,