Heartsafekaatsheuvel

Overleven dankzij de AED

Het hier oorspronkelijk gepubliceerde artikel is verwijderd op verzoek van degene over wie het artikel ging.

Omdat dat artikel een heel mooi voorbeeld was van het belang van een AED én mensen die kunnen reanimeren en de AED kunnen toepassen, leest u hier een soortgelijk verhaal. Niet uit Kaatsheuvel, maar uit Rijen:

“AED: daar red je levens mee

 Vorige week donderdagavond was ik aanwezig bij de ledenvergadering van mijn partij Gemeentebelang in De Boodschap. Net na de aftrap werd John Aarts onwel en dat zag er zeer ernstig uit. Onmiddellijk werd 112 gebeld. Tegelijkertijd ontvingen alle aangemelde burgerhulpverleners, wonend in de directe omgeving, via sms een alert. In dit sms staat vermeld waar de dichtstbijzijnde AED (Automatische Externe Defibrillator) hangt en met een code kan deze meegenomen worden. Werkelijk waar van alle kanten kwamen de burgerhulpverleners aangesneld om bijstand te verlenen. Ondertussen was de AED, die bij de ingang van De Boodschap hangt, al opgehaald en door twee van onze eigen leden, met EHBO kennis, ter plaatste met succes ingezet.

 Na een aantal minuten arriveerde ambulancepersoneel en namen zij de reanimatie over. Dankzij het adequate optreden van de diverse hulpverleners en de beschikbaarheid van een AED kon het slachtoffer bij bewustzijn met de ambulance richting het ziekenhuis vertrekken.

 Graag wil ik de Stichting Het Rijens Hart, bij u onder de aandacht brengen. Deze stichting is niet alleen druk doende om geïnteresseerden te trainen voor het gebruik van een AED apparaat of het geven van reanimatiecursussen, tevens droeg zij mede zorg voor een goede verspreiding van de beschikbare AED apparaten binnen Rijen. Ook roept het Rijens Hart inwoners op om zich aan te melden voor een AED-alert. Dan ontvang je dus bovengenoemde sms en kun je het verschil tussen leven en dood maken.

 Ik heb met eigen ogen gezien hoe belangrijk het is dat de AED’s wijdverspreid beschikbaar zijn, dat ze gebruikt worden en dat er niet genoeg burgerhulpverleners ter plekke kunnen zijn. Tenslotte weet je nooit wie van de geïnformeerden in de gelegenheid zijn om daadwerkelijk te gaan. Petje af voor deze mensen.

 Marieke Slink-Bosscher”

Bron: website van Gemeentebelang in Rijen

AED: daar red je levens mee.