Heartsafekaatsheuvel

Primeur nieuwe AED kast voor Buurthuis Pannehoef

Onze gemeente loopt voorop met AED-netwerk

Het is erg actueel in Nederland om voldoende AED’s in dorpen en steden te hebben. Dit om levensreddend te kunnen handelen bij een hartstilstand. In de gemeente Loon op Zand hangen voldoende AED’s, die voor de hulpverleners 24/7 toegankelijk zijn.  De buitenkasten hiervoor die Stichting Heartsafe Kaatsheuvel de laatste jaren heeft (laten) hangen blijken echter niet weerbestendig genoeg op veel plaatsen. Buurthuis de Pannehoef kreeg als eerste de nieuw ontwikkelde buitenkast en een nieuwe AED.

In Kaatsheuvel hangen momenteel meer dan 30 AED’s die 24/7 bereikbaar zijn. De aangemelde hulpverleners krijgen een SMS en/of Appje van HartslagNu, waar er waarschijnlijk sprake is van een hartstilstand. Daarbij krijgen ze de code van het slot van die AED-kast, die op de route ligt naar de persoon, die mogelijk gereanimeerd moet worden. Vaak zijn de hulpverleners veel eerder dan de ambulancedienst of politie aanwezig voor een snelle reanimatie, die cruciaal voor de overleving kan zijn.

Kastproblematiek

Stichting Heartsafe Kaatsheuvel worstelde al een tijdje met de buitenkasten. Ze bleken op een aantal plaatsen niet bestendig genoeg tegen weersinvloeden. Betere kasten zijn óf te duur (€ 800,00 tot € 1.200,00) óf voldoen niet in te veel opzichten.

Peter Poort, een van de bestuursleden, ontwikkelde daarom zelf een kast. Deze kast is in alle opzichten in orde. Hij heeft voldoende ruimte voor de AED maar is niet té groot. Hij is te openen met een makkelijk toegankelijk mechanisch cijferslot, heeft LED-verlichting voor de donkere uren, is echt héél robuust en heeft een hoge temperatuurisolatie. Er wordt nog gewerkt om de kasten uit te rusten met sensoren voor vocht, temperatuur en open/dicht signalement. De beheerder van de stichting kan dit dan vervolgens op afstand uitlezen. De prijs van deze kast komt op € 400,00 exclusief BTW.  In de aankomende maanden worden nog 10-15 kasten in Kaatsheuvel vervangen door het nieuwe model.

(tekst loopt door onder de foto)

Beheerder Maarten Maas van de Pannehoef, Wim Aussems en Peter Poort van Heartsafe Kaatsheuvel zijn zeer content met deze ontwikkeling

Cofinanciering van gemeente Loon op Zand

Het is fijn dat ook onze gemeente er naar streeft om een veilige en gezonde leefomgeving te creëren. Dit voornemen resulteerde om Stichting Heartsafe Kaatsheuvel financieel te ondersteunen om een aantal kasten te vervangen en het kerkdorp Loon op Zand via EHBO Sint Raphaël te voorzien van een aantal nieuwe AED-apparaten. Er zijn al een aantal levens gered door de inzet van de AED’s in onze gemeente. Dit dankzij de door de EHBO-verenigingen opgeleide hulpverleners en het AED-netwerk dat staat als een huis.

,